ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΡΕΥΜΑΤΩΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ 
Η νοσος ειναι διαδεδωμενη σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη του κόσμου. Προσβάλει συνηθως γλυναικες με αναλογία 3:1 σε σχέση με τους άνδρες. Αφορα όλες τις ηλικίες ιδιαιτερα απο τα 20 έως 40 έτη, σε γενικές γραμμές απασχολεί περίπου το 1-2% του πλυθησμού.
Είναι μία χρόνια αυτοάνοση , φλεγμονώδης  , συμμετρική πολυαρθρίτιδα που οδηγεί σε παραμόρφωση και αλλοίωση των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Η αιτιολογία και η παθογένεια παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη , υπάρχουν φυσικά υποψίες  πως προξενείται λόγο αυτοανοσιας , λοιμώξεων , βιοχημικες διαταραχές και γενετική προδιάθεση.
Τα κριτήρια διάγνωσης ειναι τα εξής έντεκα (11):
1) πρωινή δυσκαμψία πάνω απο 30 λεπτα
2)ευαισθησία κινήσεως σε μία τουλάχιστον άρθρωση
3)διόγκωση μιάς άρθρωσης
4)διόγκωση άλλης μίας άρθρωσης σε διάστημα <3μηνών
5)συμμετρική διόγκωση μίας άρθρωσης (δεξία και αριστερά)
6)υποδόρια οζίδια
7)τυπικές ακτινολογικές αλλοιώσεις
8)θετικός ο ρευματοειδής παράγοντας μετα απο εξετάσεις
9)ευρήματα απο το αρθρικόι υγρό
10)ιστοπαθολογία του αρθρικού υμένα συμβατο με ρευματοειδη αρθρίτιδα
11)μετα απο βιοψία ιστοπαθολογικη εικόνα του ρευματοειδικου οζιδιου
Οι εκδηλώσεις της ρευματοειδής αρθρίτιδας διακρινονται σε εκεινες που εμφανιζονται απο τις αρθρωσεις και τις εξωαρθρικες. Η έναρξη της νόσου προδλίδεται συνήθως απο τη πρωινή δυσκαμψία των χεριών , αξιοσημειωτο είναι πως η άκρα χείρα προσβάλεται απο συμμετρική πολυαρθρίτιδα που αφορα τις εγγυς μεσοφαλαγγικες αρθρώσεις και τις μετακαρποφαλαγγικες.
Η θεραπεία περιλαμβάνει:
ανάπαυση στην οξεία φάση , ειδική φυσικοθεραπεία, αποκαταστάση (εδω ο φυσικοθεραπευτης πρέπει να εχει μια άριστη συνεργασια με το ρευματολογο) οπου αρκετές φορές χρησιμοποιούνται νάρθηκες στις προσβεβλημένες αρθρώσεις για την αποφυγή παραμορφώσεων. Φάρμακα πρώτης γραμμης αντιφλεγμονωδη και ειδικα αντιρευματικα φάρμακα (η φαρμακευτική αγωγη ειναι τομέας του θεράποντα ιατρού).

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *